Pyszne i prawdziwie śmietankowe ciasto z dodatkiem borówek. My jesteśmy pod wrażeniem, a Wy?
składniki:
BISZKOPT
- 6 żółtek jaj, rozmiar L
- 6 białek jaj, rozmiar L
- 145 g cukru
- 120 g mąki pszennej, tortowej
- 90 g mąki ziemniaczanej
- 10 g proszku do pieczenia
- sok z 1/2 cytryny
MASA ŚMIETANOWA
- 1 l śmietanki 30%
- 130 g cukru pudru
- 25 g żelatyny namoczonej w 80 g wody
- 500 g borówek
przyrządzanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier. Całość łączymy z żółtkami.
Do masy przesiewamy mąkę ziemniaczaną, pszenną, proszek do pieczenia, dodajemy sok z cytryny.
Mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki wysmarowanej masłem. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 190°C.
Studzimy w formie.
Dowiedz się jak zrobić masę śmietankową!