Pyszne i prawdziwie śmietankowe ciasto z dodatkiem borówek. My jesteśmy pod wrażeniem, a Wy?
składniki:
BISZKOPT
- 6 żółtek jaj, rozmiar L
- 6 białek jaj, rozmiar L
- 145 g cukru
- 120 g mąki pszennej, tortowej
- 90 g mąki ziemniaczanej
- 10 g proszku do pieczenia
- sok z 1/2 cytryny
MASA ŚMIETANOWA
- 1 l śmietanki 30%
- 130 g cukru pudru
- 25 g żelatyny namoczonej w 80 g wody
- 500 g borówek
przyrządzanie:
Bardzo mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Namoczoną w wodzie żelatynę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej, dodajemy cukier puder i energicznie mieszamy. Niewielką ilość śmietanki łączymy z rozpuszczoną żelatyną, następnie całość stopniowo dodajemy do pozostałej ilości ubitej śmietanki.
Dokładnie mieszamy. Dodajemy około 100 g borówek i delikatnie mieszamy.
Wykładamy masę na biszkopt, a wierzch posypujemy resztą borówek. Gotowe ciasto chłodzimy w lodówce około 1-2 godzin.