Czy Waszym zdaniem wrzesień to czas kiedy o ladach i sorbetach powinniśmy zapomnieć? Mamy inne zdanie i chętnie Was przekonamy do wypróbowania naszego przepisu. Jako zakończenie sezonu letniego serwujemy sorbet malinowy z winem. To deser dla dorosłych, idealny po obiedzie - w smaku bardzo luksusowy. Koniecznie wypróbujcie, bo malin wszędzie pełno!
składniki:
- 500 gramów malin
- pół szklanki czerwonego wina
- pół szklanki 1/3 szklanki cukru
- gałązka rozmarynu
przyrządzanie:
- Maliny i cukier rozgrzej w rondlu. Dodaj gałązkę rozmarynu. Kiedy maliny się rozpadną dodaj wino i podgrzewaj jeszcze kilka minut. Usuń rozmaryn i przetrzyj wszystko dokładnie przez sito o drobnych oczkach, tak żeby zostały tylko pestki. Uzyskany mus ochłódź w lodówce.
- 2. Lody można zrobić albo w specjalnej maszynce. Wystarczy włączyć urządzenie i poczekać 10 minut, po czym zamrozić przez minimum godzinę.
- 3. Lody można zrobić też bez maszynki. Mus przelej do płaskiego naczynia i mieszaj widelcem, kiedy masa zacznie się zamrażać. Czynność powtarzaj kilkukrotnie, aż do uzyskania konsystencji sorbetu. Można podawać ze świeżymi malinami, miętą i czekoladą.