Bardzo wykwintny sos do szparagów i jajek w koszulce. Jego wykonanie wymaga nieco czasu, ale obiecujemy - WARTO! Jak przygotować sos hollandaise czyli sos holenderski? Oto jedyny, prawdziwy, pełny i sprawdzony przepis na sos holenderski.
składniki:
-4 łyżki octu z białego wina
-1 łyżeczka posiekanej dymki
-5 ziaren pieprzu
-liść laurowy
-125 g masła
-szczypta soli i pieprzu Cayenne
-2 łyżeczki soku z cytryny
-2 łyżki śmietanki kremówki
przyrządzanie:
-Ocet wlać do garnka, dodać posiekaną dymkę, ziarna pieprzu, liść laurowy. Gotować na dużym ogniu bez przykrycia do chwili gdy zostanie 1 łyżka stołowa płynu. Wlać ją do żaroodpornej salaterki, odsączając resztę składników.
-Salaterkę umieścić w garnku z gorącą wodą, którą nadal podgrzewać, uważając, aby nie zawrzała.
-Dodać żółtka i cały czas ucierać do chwili aż masa zgęstnieje.
-Dodawać po jednym kawałku masła i nadal ucierać aż uzyska konsystencję przypominającą majonez.
Wlać sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać śmietankę.