Sos ze świeżych pomidorów pasuje niemal do wszystkiego. Pizza bez rozsmarowanych pomidorów nie może nazywać się pizzą. Pasta z sosem pomidorowym to najlepsze z możliwych połączeń tych obu składników. Oto jak zrobić sos pomidorowy ze świeżych pomidorów.
składniki:
- 6 dojrzałych pomidorów
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- sól morska, pieprz świeżo mielony
- 5 listków bazylii
- 1/3 łyżeczki suszonej bazylii
przyrządzanie:
- Pomidory nacinamy nożykiem i wkładamy do wrzątku na około 3 minuty.
- Ściągamy skórkę z pomidorów i usuwamy gniazda nasienne.
- Do pomidorów dodajemy koncentrat pomidorowy.
- Dokładamy pozostałe składniki i miksujemy.
- Następnie całość przelewamy do rondla z grubym dnem i podgrzewamy na małym gazie do momentu, aż się zagotuje.
- Sos możemy przecedzić przez metalowe sitko.