Spróbuj hiszpańskiego sosu Romesco, przygotowanego z pieczonej czerwonej papryki i migdałów. Smakuje wybornie na kanapkach z szynką, albo jako dodatek do porcji mięsa.
składniki: 
- 
1 duża upieczona, czerwona papryka
- 
1 ząbek czosnku, zmiażdżony
- 
1/2 szklanki migdałów
- 
1/4 szklanki przecieru pomidorowego
- 
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 
2 łyżki octu
- 
1 łyżeczka wędzonej papryki
- 
1/2 łyżeczki pieprzu
- 
1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 
sól, pieprz
przyrządzanie:
- Upiecz paprykę w piekarniku według ulubionego przepisu.
- Wystudź.
- Wszystkie składniki wrzuć do kielicha blendera i zmiksuj na gładko. Dopraw solą, pieprzem. Przechowuj w lodówce do tygodnia czasu.
 
 
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















