Spaghetti a'la Norma sprawdzi się w kuchni każdej, zabieganej pani domu. Robi się błyskawicznie, smakuje przepysznie! Włoski klasyk!
składniki:
- makaron spaghetti
- bakłażan
- 2 ząbki czosnku
- oliwa
- sól, pieprz
- listki bazylii do sosu i do dekoracji
- 20 dag ricotty
- pomidory w kartoniku lub puszce, 1 łyżka słodkiej papryki
przyrządzanie:
- Bakłażana myjemy, kroimy w plasterki około 1 cm.
- Solimy, odstawiamy na 15 minut, aż zejdzie smak goryczki.
- Po tym czasie smażymy na oliwie każdy plasterek.
- W tym czasie obieramy czosnek, szklimy na oliwie. Dodajemy pomidory z puszki, posiekane listki bazylii, paprykę w proszku i gotujemy przez chwilę, doprawiamy do smaku.
- Ugotowany makaron spaghetti mieszamy z sosem posypujemy pokruszoną ricottą. Podajemy z plastrami usmażonego bakłażana.