Spaghetti Napoli jest potrawą w sam raz dla osób niejedzących mięsa. Nie myślcie jednak, że to zwykły makaron z jakimś tam sosikiem. Grube kawałki pomidorów z odpowiednią mieszaniną ziół, uwielbiane są na całym świecie. Spróbuj przyrządzić to danie, a może będziesz kolejnym fanem makaronowych przysmaków. :)
czas: mniej niż 20 minut
liczba porcji: 4 osoby
składniki:
- 500 g makaronu spaghetti
- 500 g pomidorów (sparzone, bez skórki i gniazd nasiennych, pokrojone w kostkę; można zastąpić pulpą pomidorową lub pomidorami z puszki)
- 1 cebula (drobno pokrojona)
- 2 ząbki czosnku (posiekany w bardzo drobną kosteczkę)
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 łyżeczka ostrej papryki lub chili (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka soli
- 1 szczypta cukru
- tarty parmezan (do posypania; opcjonalnie)
przyrządzanie:
- Na oliwie z oliwek szklimy cebulę z czosnkiem na małym ogniu.
- Do zeszklonej cebuli z czosnkiem dodajemy pomidory. Zwiększamy ogień i doprowadzamy do wrzenia, od czasu do czasu mieszając.
- Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
- Do sosu dodajemy przyprawy, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze chwilę.
- Ugotowany makaron przekładamy na talerze, polewamy sosem i posypujemy tartym parmezanem. Można udekorować sos listkami świeżej bazylii.