Spaghetti ze szpinakowym akcentem
składniki:
- 100 g mrożonych liści szpinaku
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 pomidory
- łyżka oliwy z oliwek
- 200 ml bulionu rybnego
- sól, pieprz
- 3 łyżki posiekanej bazylii
- 400 g spaghetti
- 300 g filetu z tuńczyka
- słoik kaparów
- 80 g parmezanu
przyrządzanie:
- Szpinak rozmrozić. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę. Pomidory oczyścić, umyć, pokroić w cienkie cząstki.
- W garnku rozgrzać oliwę. Dodać cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać bulion i zagotować. Do sosu dodać odciśnięty szpinak, oraz pomidory. Doprawić solą, pieprzem i bazylią, gotować 3-4 minuty. Sos lekko zagęścić.
- Spaghetti ugotować ale dente w osolonej wodzie. Tuńczyka pokroić w 2 cm kostkę, dodać do sosu, dusić około 10 minut. Kapary odcedzić, dodać do sosu, chwilę podgrzewać. Spaghetti i sos wyłożyć na talerze, posypac startym parmezanem, udekorować natką pietruszki.