Lubicie owoce morza? Ośmiorniczka to idealna alternatywa dla krewetek czy kalmarów. Jest pyszna zarówno duszona, smażona, jak i grillowana. My dziś przedstawiamy przepis na lekką sałatkę ze smażoną ośmiornicą. Przenieście się do krajów śródziemnomorskich!
składniki:
- mieszanka sałat
- 500 g smażonej ośmiornicy
- 15 koktajlowych pomidorków
- 3 łyżki oliwy
- garść orzeszków piniowych
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka oregano
- pieprz, sól
przyrządzanie:
1. Ośmiornicę myjemy, kroimy na kawałki i smażymy na patelni na maśle i czosnku.
2. Do miski wrzucamy sałatę, dodajemy pokrojone pomidorki.
3. Przygotowujemy sos na bazie oliwy i przypraw.
4. Dodajemy podsmażone orzeszki piniowe.
5. Wrzucamy do miski ośmiorniczkę, polewamy sosem i podajemy.