- 4 duże pomarańcze
- 4 żółtka
- 6 łyżek cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 dag migdałów
- sok z 1/2 cytryny
- sok z 2 pomarańczy
- 1 łyżka brandy
- 5 białek
Pomarańcze umyć, odkroić z nich niezbyt duże "piętki" tak, aby można było z nich wydrążyć nożem miąższ. Żółtka utrzeć z cukrem na puszysta masę, dodać mąkę ziemniaczaną, drobno posiekane migdały, sok z pomarańczy, sok z cytryny i brandy. Białka ubić na sztywną pianę i ostrożnie połączyć z masą żółtkową. Pomarańcze napełnić masą do wysokości 3/4. Tak przygotowane pomarańcze wstawić do piekarnika i piec przez 25 minut w temp. 200 st. Deser podawać na gorąco.