Superfood, czyli zdrowa i bardzo modna żywność, która odmieni twoją dietę raz na zawsze! W tym daniu łączymy komosę ryżową z jarmużem. Ale pycha! I jak pożywnie.
składniki:
- 100 ml quinoa
- 100 g zielonej fasolki szparagowej
- 100 g żółtej fasolki szparagowej
- 3 duże liście jarmużu
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz do smaku
przyrządzanie:
Ugotuj quinoa w lekko osolonej wodzie. Przed gotowaniem dobrze wypłukaj quinoa w zimnej wodzie, wtedy nie będzie gorzka po ugotowaniu. Zblanszuj fasolki i liście jarmuża oderwane z łodyg. Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż zioła z czosnkiem, a następnie dodaj warzywa i quinoa. Gorącą sałatkę przełóż na talerz.
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem