Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Świąteczne pomysły na prezent dla fanów gotowania

Kupowanie prezentu dla miłośników gotowania to czysta przyjemność. Możliwości jest naprawdę mnóstwo – od zabawnych gadżetów przez kursy gotowania po niezawodny sprzęt AGD. W tym poradniku znajdziesz pomysły na prezent dla czterech typów fanów kuchni. Możesz podarować je na Święta, ale również na urodziny, rocznice lub inne okazje.

 

3. Dla konesera smaków świata

 

Rozbrajające kubki smakowe dania, tajemnicze smaki, kolory, a także niepowtarzalne wzory naczyń to raj dla kulinarnego podróżnika. Tutaj zadanie może być nieco trudniejsze, bo konesera smaków świata nie jest tak łatwo zaskoczyć. Na prezent zawsze sprawdzą się przyprawy z kuchni indyjskiej (kmin rzymski, kolendra mielona, kardamon), japońskiej (mirin, karashi, shichimi, shiso) lub afrykańskiej (kurkuma, szafran, kolendra, imbir). Przyprawy nie tylko pięknie pachną, ale również mają głębokie kolory. Dołącz do nich ciekawe pojemniki lub zapakuj w przezroczystą folię.

Sprawdź, czy w Twoim mieście organizowane są tematyczne kursy gotowania i zapisz bliską osobę na takie zajęcia. Blogera kulinarnego na pewno ucieszy profesjonalny kurs fotografii kulinarnej. Możesz również kupić książkę z przepisami z całego świata plus zarezerwować stolik w restauracji, gdzie serwują kuchnie z różnych kontynentów. Innym pomysłem są naczynia, np. zdobione misy ceramiczne, ręcznie robione kubki z kamionki czy moździerze.

 

 

4. Dla zabieganego smakosza 

 

Gadżet, który skróci czas przygotowanych posiłków do minimum z pewnością ułatwi życie zabieganemu smakoszowi. Idealnym rozwiązanem jest mocny blender, który posieka, zetrze, rozdrobni, zmiksuje, pokroi, a nawet zagniecie ciasto. Z takim urządzeniem krojenie cebuli zajmie dosłownie trzy sekundy (zamiast kilku minut w przypadku ręcznego siekania). Kolejnym asystentem kuchni mogą być wszelkiego rodzaju sprzęty, które robią obiad w pół godziny, np. urządzenie do gotowania na parze. W parowarze możesz zrobić cały obiad za jednym razem i dodatkowo wystarczy umyć tylko jedno naczynie, które nie jest pokryte tłuszczem (jak w przypadku patelni czy naczyń żaroodpornych). Inne pomysły to drobne gadżety, takie jak nożyczki do ziół, pojemniki do przechowywania żywności czy naczynia z silikonu, które można szybko i łatwo wyczyścić.

 

ŚWIĄTECZNE CIASTECZKA KORZENNE

 ~ idealne na prezent ~

 

Jako bonus prezentowy warto dołożyć coś od serca, jak np. te korzenne ciasteczka. Zrób je samodzielnie, ładnie zapakuj i podaruj bliskiej Ci osobie. Ręcznie robione prezenty mają ogromną moc, a w tym przypadku również pysznie smakują. Zobacz, czego potrzebujesz, aby zrobić świąteczne ciasteczka korzenne.

 

  • 100 g masła w temp. pokojowej
  • 100 g cukru brązowego
  • 300 g mąki do wypieków
  • 100 g miodu lawendowego
  • 2 żółtka
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej
  • lukier do ozdoby ciasteczek

 

WYKONANIE

 

  • Masło połącz z resztą składników i zagniataj (np. za pomocą noża do zagniatania) do momentu, aż ciasto będzie dobrze zlepione i plastyczne. 
  • Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na godzinę.  
  • Po tym czasie podziel ciasto na 3 równe części.
  • Każdą część rozwałkuj na grubość 3 mm.
  • Z ciasta wytnij różne wzory i kształty za pomocą foremek.
  • Blachę wyłóż papierem do pieczenia, a na nim ułóż wycięte wzory z ciasta.
  • Piecz w 180 stopniach C przez około 8-10 minut. W przypadku termoobiegu ustaw temperaturę 160 stopni C.
  • Upieczone ciastka odstaw do ostygnięcia, a następnie ozdób lukrem.