Kupowanie prezentu dla miłośników gotowania to czysta przyjemność. Możliwości jest naprawdę mnóstwo – od zabawnych gadżetów przez kursy gotowania po niezawodny sprzęt AGD. W tym poradniku znajdziesz pomysły na prezent dla czterech typów fanów kuchni. Możesz podarować je na Święta, ale również na urodziny, rocznice lub inne okazje.
3. Dla konesera smaków świata
Rozbrajające kubki smakowe dania, tajemnicze smaki, kolory, a także niepowtarzalne wzory naczyń to raj dla kulinarnego podróżnika. Tutaj zadanie może być nieco trudniejsze, bo konesera smaków świata nie jest tak łatwo zaskoczyć. Na prezent zawsze sprawdzą się przyprawy z kuchni indyjskiej (kmin rzymski, kolendra mielona, kardamon), japońskiej (mirin, karashi, shichimi, shiso) lub afrykańskiej (kurkuma, szafran, kolendra, imbir). Przyprawy nie tylko pięknie pachną, ale również mają głębokie kolory. Dołącz do nich ciekawe pojemniki lub zapakuj w przezroczystą folię.
Sprawdź, czy w Twoim mieście organizowane są tematyczne kursy gotowania i zapisz bliską osobę na takie zajęcia. Blogera kulinarnego na pewno ucieszy profesjonalny kurs fotografii kulinarnej. Możesz również kupić książkę z przepisami z całego świata plus zarezerwować stolik w restauracji, gdzie serwują kuchnie z różnych kontynentów. Innym pomysłem są naczynia, np. zdobione misy ceramiczne, ręcznie robione kubki z kamionki czy moździerze.
4. Dla zabieganego smakosza
Gadżet, który skróci czas przygotowanych posiłków do minimum z pewnością ułatwi życie zabieganemu smakoszowi. Idealnym rozwiązanem jest mocny blender, który posieka, zetrze, rozdrobni, zmiksuje, pokroi, a nawet zagniecie ciasto. Z takim urządzeniem krojenie cebuli zajmie dosłownie trzy sekundy (zamiast kilku minut w przypadku ręcznego siekania). Kolejnym asystentem kuchni mogą być wszelkiego rodzaju sprzęty, które robią obiad w pół godziny, np. urządzenie do gotowania na parze. W parowarze możesz zrobić cały obiad za jednym razem i dodatkowo wystarczy umyć tylko jedno naczynie, które nie jest pokryte tłuszczem (jak w przypadku patelni czy naczyń żaroodpornych). Inne pomysły to drobne gadżety, takie jak nożyczki do ziół, pojemniki do przechowywania żywności czy naczynia z silikonu, które można szybko i łatwo wyczyścić.
ŚWIĄTECZNE CIASTECZKA KORZENNE
~ idealne na prezent ~
Jako bonus prezentowy warto dołożyć coś od serca, jak np. te korzenne ciasteczka. Zrób je samodzielnie, ładnie zapakuj i podaruj bliskiej Ci osobie. Ręcznie robione prezenty mają ogromną moc, a w tym przypadku również pysznie smakują. Zobacz, czego potrzebujesz, aby zrobić świąteczne ciasteczka korzenne.
- 100 g masła w temp. pokojowej
- 100 g cukru brązowego
- 300 g mąki do wypieków
- 100 g miodu lawendowego
- 2 żółtka
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej
- lukier do ozdoby ciasteczek
WYKONANIE
- Masło połącz z resztą składników i zagniataj (np. za pomocą noża do zagniatania) do momentu, aż ciasto będzie dobrze zlepione i plastyczne.
- Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na godzinę.
- Po tym czasie podziel ciasto na 3 równe części.
- Każdą część rozwałkuj na grubość 3 mm.
- Z ciasta wytnij różne wzory i kształty za pomocą foremek.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia, a na nim ułóż wycięte wzory z ciasta.
- Piecz w 180 stopniach C przez około 8-10 minut. W przypadku termoobiegu ustaw temperaturę 160 stopni C.
- Upieczone ciastka odstaw do ostygnięcia, a następnie ozdób lukrem.