Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Świąteczne pomysły na prezent dla fanów gotowania

Kupowanie prezentu dla miłośników gotowania to czysta przyjemność. Możliwości jest naprawdę mnóstwo – od zabawnych gadżetów przez kursy gotowania po niezawodny sprzęt AGD. W tym poradniku znajdziesz pomysły na prezent dla czterech typów fanów kuchni. Możesz podarować je na Święta, ale również na urodziny, rocznice lub inne okazje.

 

3. Dla konesera smaków świata

 

Rozbrajające kubki smakowe dania, tajemnicze smaki, kolory, a także niepowtarzalne wzory naczyń to raj dla kulinarnego podróżnika. Tutaj zadanie może być nieco trudniejsze, bo konesera smaków świata nie jest tak łatwo zaskoczyć. Na prezent zawsze sprawdzą się przyprawy z kuchni indyjskiej (kmin rzymski, kolendra mielona, kardamon), japońskiej (mirin, karashi, shichimi, shiso) lub afrykańskiej (kurkuma, szafran, kolendra, imbir). Przyprawy nie tylko pięknie pachną, ale również mają głębokie kolory. Dołącz do nich ciekawe pojemniki lub zapakuj w przezroczystą folię.

Sprawdź, czy w Twoim mieście organizowane są tematyczne kursy gotowania i zapisz bliską osobę na takie zajęcia. Blogera kulinarnego na pewno ucieszy profesjonalny kurs fotografii kulinarnej. Możesz również kupić książkę z przepisami z całego świata plus zarezerwować stolik w restauracji, gdzie serwują kuchnie z różnych kontynentów. Innym pomysłem są naczynia, np. zdobione misy ceramiczne, ręcznie robione kubki z kamionki czy moździerze.

 

 

4. Dla zabieganego smakosza 

 

Gadżet, który skróci czas przygotowanych posiłków do minimum z pewnością ułatwi życie zabieganemu smakoszowi. Idealnym rozwiązanem jest mocny blender, który posieka, zetrze, rozdrobni, zmiksuje, pokroi, a nawet zagniecie ciasto. Z takim urządzeniem krojenie cebuli zajmie dosłownie trzy sekundy (zamiast kilku minut w przypadku ręcznego siekania). Kolejnym asystentem kuchni mogą być wszelkiego rodzaju sprzęty, które robią obiad w pół godziny, np. urządzenie do gotowania na parze. W parowarze możesz zrobić cały obiad za jednym razem i dodatkowo wystarczy umyć tylko jedno naczynie, które nie jest pokryte tłuszczem (jak w przypadku patelni czy naczyń żaroodpornych). Inne pomysły to drobne gadżety, takie jak nożyczki do ziół, pojemniki do przechowywania żywności czy naczynia z silikonu, które można szybko i łatwo wyczyścić.

 

ŚWIĄTECZNE CIASTECZKA KORZENNE

 ~ idealne na prezent ~

 

Jako bonus prezentowy warto dołożyć coś od serca, jak np. te korzenne ciasteczka. Zrób je samodzielnie, ładnie zapakuj i podaruj bliskiej Ci osobie. Ręcznie robione prezenty mają ogromną moc, a w tym przypadku również pysznie smakują. Zobacz, czego potrzebujesz, aby zrobić świąteczne ciasteczka korzenne.

 

  • 100 g masła w temp. pokojowej
  • 100 g cukru brązowego
  • 300 g mąki do wypieków
  • 100 g miodu lawendowego
  • 2 żółtka
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej
  • lukier do ozdoby ciasteczek

 

WYKONANIE

 

  • Masło połącz z resztą składników i zagniataj (np. za pomocą noża do zagniatania) do momentu, aż ciasto będzie dobrze zlepione i plastyczne. 
  • Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na godzinę.  
  • Po tym czasie podziel ciasto na 3 równe części.
  • Każdą część rozwałkuj na grubość 3 mm.
  • Z ciasta wytnij różne wzory i kształty za pomocą foremek.
  • Blachę wyłóż papierem do pieczenia, a na nim ułóż wycięte wzory z ciasta.
  • Piecz w 180 stopniach C przez około 8-10 minut. W przypadku termoobiegu ustaw temperaturę 160 stopni C.
  • Upieczone ciastka odstaw do ostygnięcia, a następnie ozdób lukrem.