Bardzo świąteczny sernik z żurawiną poleca się!
składniki:
Składniki na kruche ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 200 g masła, w temperaturze pokojowej
- 100 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 400 g twarogu tłustego lub półtłustego zmielonego trzykrotnie
- 100 ml gęstej kwaśniej śmietany 18%
- 2 duże jajka
- 130 - 150 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżeczki mąki pszennej
- 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
- 200 g świeżej żurawiny
- cukier puder do oprószenia.
przyrządzanie:
- W naczyniu umieścić miękkie masło, mąkę, cukier i ekstrakt z wanilii. Wyrobić między palcami na kruszonkę, odstawić.
- Formę o średnicy 23 – 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno formy lekko wylepić połową kruszonki (nie wciskamy mocno w formę, raczej wysypujemy i delikatnie przyklepujemy). Nie ma konieczności podpiekania ciasta (ja tego nie robiłam), ale jeśli chcecie, można spód podpiec w temperaturze 180ºC przez około 10 – 15 minut.
- W misie miksera umieścić wszystkie składniki na masę serową i zmiksować do powstania gładkiej masy. Nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej – napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Odstawić na 30 minut.
- Masę serową (będzie dość rzadka) wylać na podpieczony spód. Po wierzchu delikatnie wysypać świeżą żurawinę (będzie pływała na powierzchni masy serowej). Następnie, równie delikatnie posypać resztą kruszonki. Piec w temperaturze 175 – 180ºC przez około 60 minut minut. Sernik lekko się napuszy a kruche ciasto ładnie zarumieni. Ostatnie kilka minut przełączam grzanie na samą dolną grzałkę by lepiej podpiec spód. Wystudzić w stygnącym piekarniku. Wyjąć, schłodzić przez minimum 3 godziny w lodówce.