Bardzo sycąca zapiekanka z chorizo, idealna na zimowe dni. Zobaczcie, jak ją zrobić.
składniki:
- 2 duże ziemniaki
- 1 mała cebulka
- 2 pomidory
- świeże zioła: bazylia, rozmaryn, pietruszka
- 200 g serka topionego z ziołami
- 100 ml mleka
- kilka plastrów chorizo
- tarty ser gouda i mozzarella do posypania na wierzch
przyrządzanie:
- Ziemniaki podgotować w osolonej wodzie przez około 10 minut. Wyciągnąć z wody do ostudzenia.
- Mleko podgrzać, dodać serek topiony i energicznie wymieszać sos.
- Cebulę pokroić w kostkę.
- W naczyniu żaroodpornym kolejno układać: pokrojone w plastry ziemniaki, batat, pomidory, sos, cebulkę, chorizo.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut. Po 10 minutach pieczenia posypać zapiekankę serami i pietruszką.