Szafran jest jedną z najbardziej egzotycznych i drogich przypraw, znany ze swojej głębokiej barwy kasztanowej i słodkiego smaku. Otrzymuje się ją z słupków hodowanych krokusów. Co takiego kryje w sobie ta cenna przyprawa?
Szafran jest wykorzystywany od ponad 3000 lat jako część składowa przypraw, kosmetyków, leków i pigmentów koloryzujących. Wytwarza się go ze znamion słupków rośliny przyprawowej − szafranu uprawnego. Największym producentem szafranu jest Iran, któremu przypada ponad połowa jego światowej produkcji.
Jako lekarstwo szafran był używany od czasów starożytnych w leczeniu szerokiej gamy chorób, takich jak: rozstrój żołądka, zaraza morowa czy czarna ospa.
Szafran ma też kilka korzyści terapeutycznych i zdrowotnych. Ma wiele związków chemicznych, takich jak witamina A, kwas foliowy, miedź, potas, wapń, mangan, żelazo, selen, cynk, magnez.
UŁATWIA TRAWIENIE
Szafran jest skuteczny w łagodzeniu problemów związanych z gazami i kwasowością, ponieważ pomaga w trawieniu. Ponadto pomaga zmniejszyć wzdęcia i tłumi skurcze żołądka. Każdego dnia pij herbatę szafranową. Poprawia ona trawienie i zmniejsza gazy. Dodaj szczyptę szafranu do szklanki i zalej wrzątkiem. Posłodź miodem, a następnie wypij.
CZYTAJ DALEJ >>>