W stylu meksykańskim - pyszna szakszuka z fasolką, kukurydzą i awokado. Palce lizać!
składniki:
- 2 łyżeczki oliwy
- 1/2 ząbka czosnku
- 400 g pomidorów (świeżych lub z puszki)
- 1/2 puszki czarnej lub czerwonej fasoli
- 4 łyżki ziaren kukurydzy
- ostra papryczka do smaku (np. odrobina habanero)
- 2 jajka
- 1 awokado
- kolendra
- opcjonalnie: suszona wędzona papryczka (chipotle)
przyrządzanie:
- Rozgrzać patelnię razem z oliwą i pokrojonym na cienkie plasterki czosnkiem. Zrumienić, dodać obrane i pokrojone w kosteczkę pomidory, fasolkę wraz z zalewą, kukurydzę, posiekaną ostrą papryczkę bez pestek oraz kawałek suszonej papryczki chipotle jeśli ją mamy. Doprawić solą, pieprzem, wymieszać i gotować bez przykrycia przez ok. 10 minut co chwilę mieszając.
- Wbić jajka, doprawić, przykryć pokrywą i gotować przez ok. 3 – 4 minuty aż białka będą ścięte a żółtka pozostaną płynne. Odstawić z ognia, dodać obrane i pokrojone awokado, posypać kolendrą.