Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Szaleństwo drobiowe

W podanym niżej przepisie zastosowałam pierś z kurczaka, kilka pieczarek, zółty ser oraz zioła. Pierś z kurczaka doskonale smakuje z pure.

Składniki:

  • 1 pierś kurczaka
  • 20 dkg pieczarek
  • 15 dkg żółtego sera – startego
  • 1 średnią cebule
  • zioła KAMIS: oregano, curry, bazylia,
  • chili, sól,
  • ocet balsamiczny Kamis
  • olej/ oliwa (co kto woli)

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, wrzucamy do miseczki. Dodajemy curry – około ½ – ¾ opakowania, szczyptę bazylii i oregano, odrobinę chili. Skrapiamy octem balsamicznym i dodajemy 2 łyżki oleju/oliwy – mieszamy. Odstawiamy w chłodne miejsce minimum na 2 godziny (by wszystko dobrze się „przegryzło”).
Pieczarki kroimy w kosteczkę i gotujemy. Cebule drobno siekamy. Na patelnie teflonową wlewamy łyżkę oleju/oliwy, podsmażamy cebule i dodajemy dobrze odsączone pieczarki – smażymy około 5 minut.
Następnie dodajemy wcześniej przygotowane mięso i kontynuujemy smażenie na bardzo wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż mięso zmięknie.
Mięso rozkładamy na patelni posypujemy startym serem przykrywamy na kilka minut pokrywką i podgrzewamy na małym ogniu, by ser się stopił.

Podajemy z sosem czosnkowym.