Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

3 ciasta FIT idealne na Święta !

3 ciasta FIT idealne na Święta !

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

Szarlotka z masą krówkową

Ta szarlotka, z dodatkiem masy krókowej na wierzchu, najlepiej udaje się z kwaśnych, zielonych jabłek

czas: 40 minut + 40 minut pieczenia

liczba porcji: 12

składniki:

Na ciasto:
1 i 1/3 szklanki mąki
1/2 kostki masła
2 żółtka
1/4 szklanki cukru
szczypta soli
ew. łyżka wody

Na nadzienie:
4 duże jabłka
1/2 szklanki cukru
3 łyżki mąki
pół łyżeczki cynamonu
tłuszcz do formy
3 łyżki gotowej masy krówkowej

 

przyrządzanie:

Schłodzone masło posiekać i wymieszać palcami z mąką. Dodać cukier, sól  i żółtka i szybko zagnieść kruche ciasto. Uformować je w kulę, owinąć folią aluminiową i włożyć na 30 minut do lodówki.
Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry. Wymieszać z cukrem, cynamonem. Ciasto rozwałkować tak aby oprócz wyłożenia nim okragłej tortownicy zostało jeszcze nieco, by móc zawinąć końce na nadzeniu. Wyłożyć nim dno nasmarowanej tłuszczem i wysypanej łyżką mąki tortownicy. Posypać 2 łyżkami mąki. Nałożyć jabłka, brzeg ciasta ułożyć na nich. Piec ok. 40 minut w temperaturze 200 stopni. Jeszcze gorącą posmarować masą krówkową, po czym przed podaniem schłodzić w lodówce.