Przepis na szaszłyk pochodnia idealny na grilowanie.
Skladniki:
- 1 filet z kurczaka
- 15 dag surowego boczku
- 8 średnich pieczarek
- 8 małych cebulek (może być czerwona)
- po połowie papryki czerwonej,zielonej, żółtej
- 2 liście sałaty do dekoracji
- 4 szpilki do szaszłyków
- 4 łyżeczki przyprawy do grilla
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka spirytusu
Przygotowanie:
Mięso i paprykę kroimy w kostkę o bokach około 2,5 cm, boczek w cienkie plasterki, pieczarki i cebulki na połówki. Na szpilki nakłuwamy wszystkie składniki przemiennie, w ten sposób, by boczek znajdował się na początku i na końcu szaszłyka, jak również przy każdej kostce mięsa. Tak przygotowane szaszłyki skrapiamy lekko olejem, a następnie dość grubo obtaczamy w przyprawie grillowej. Układamy na blaszce, blisko siebie, by pozostały soczyste i wkładamy do nagrzanego do około 170 stopni piekarnika na około 25-30 minut. Układamy po dwa szaszłyki na talerzach udekorowanych liśćmi sałaty, skrapiamy lekko spirytusem i podpalamy szaszłyki.