Oryginalny przepis na lekkie szaszłyki z rybą i warzywami.
składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 cukinia
- 12 pomidorków koktajlowych
- 40 dag filetów z ryby białej
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki sezamu
- 4 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- 1/2 pęczka szczypiorku
- plasterki cytryny
przyrządzanie:
Ziemniaki obrać, ugotować i pokroić w kostkę. Cukinię oczyścić, pokroić na kawałki. Opłukać pomidorki. Rybę pokroić w małą kostkę, skropić sokiem z cytryny. Sezam uprażyć na patelni bez tłuszczu. Na patyczki od szaszłyków nadziewać na przemian: pomidorek, ziemniak, kawałek cukinii oraz ryby. Szaszłyki smażyć na oleju 5 minut, obracać od czasu do czasu. Na koniec oprószyć solą i pieprzem. Posiekać szczypiorek. Przełożyć na półmisek, posypać sezamem i szczypiorkiem. Podawać z cytryną.