Przygotować szpinak możemy na wiele sposobów. Większość nas decyduje się na szpinak mrożony, siekany, ponieważ jest on łatwiejszy w przygotowaniu. Jednak świeży szpinak również jest łatwym produktem w kuchni. Niezależnie od tego jaką formę szpinaku wybierzemy, w kuchni możemy wykorzystać go na różne sposoby.
- Pierś z kurczaka ze szpinakiem
Jest to łatwe danie, które możemy przygotować jako obiad. Sycące i smaczne. Do jego przygotowania potrzebujemy paczki świeżego lub mrożonego szpinaku, suszonych pomidorów, piersi z kurczaka, makaron, pieprz, sól, mleko, czosnek i cebula. Na patelni podsmażamy czosnek i cebule, dodajemy do nich szpinak i pokrojone pomidory suszone, całość doprawimy i podlewamy mlekiem. Na oddzielnej patelni smażymy pierś z kurczaka i w garnku gotujemy makaron. Po przygotowaniu wszystkich składników, łączymy je i gotowe.
- Naleśniki ze szpinakiem
Przygotowujemy naleśniki i masę szpinakową. Do tego potrzebny nam będzie szpinak świeży lub mrożony, ser feta, pomidory suszone, pieprz, papryka ostra, cebula i czosnek. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą na patelni.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)
















