Szpinak zawiera witaminy takie jak: A, z grupy B, PP i C oraz żelazo, mangan, magnez, miedz, wapń, fosfor, jod, sód i potas. Szpinak bywa wykorzystywany m.in. w walce z zaparciami, w leczeniu nadciśnienia, przy chronicznych schorzeniach trzustki oraz w profilaktyce chorób nowotworowych. Ze względu na tak dobroczynny wpływ tej rośliny dzisiaj prezentujemy przepis na „Szpinak po francusku”.
Składniki:
- 70 dag młodych liści szpinaku
- 10 dag masła
- 3-4 ząbki czosnku
- pół szklanki śmietanki kremówki
- 2 żółtka
- 2 łyżki tartego sera parmezanu ( może być inny )
- 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych
- sól
- pieprz
Na dużej patelni stopić masło, wrzucić posiekany czosnek i umyte, osuszone liście szpinaku, chwilę dusić pod przykryciem, a gdy wszystkie liście zmiękną, odkryć i odparować. Dokładnie ubić śmietankę, wymieszać z żółtkami i serem. Na półmisku żaroodpornym ułożyć warstwę szpinaku, posypać orzechami laskowymi, przykryć ubita śmietanką, wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać ok. 10 min. Podawać jako gorącą przekąskę lub dodatek do kotletów albo pieczeni.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













