Szpinak zawiera witaminy takie jak: A, z grupy B, PP i C oraz żelazo, mangan, magnez, miedz, wapń, fosfor, jod, sód i potas. Szpinak bywa wykorzystywany m.in. w walce z zaparciami, w leczeniu nadciśnienia, przy chronicznych schorzeniach trzustki oraz w profilaktyce chorób nowotworowych. Ze względu na tak dobroczynny wpływ tej rośliny dzisiaj prezentujemy przepis na „Szpinak po francusku”.
Składniki:
- 70 dag młodych liści szpinaku
- 10 dag masła
- 3-4 ząbki czosnku
- pół szklanki śmietanki kremówki
- 2 żółtka
- 2 łyżki tartego sera parmezanu ( może być inny )
- 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych
- sól
- pieprz
Na dużej patelni stopić masło, wrzucić posiekany czosnek i umyte, osuszone liście szpinaku, chwilę dusić pod przykryciem, a gdy wszystkie liście zmiękną, odkryć i odparować. Dokładnie ubić śmietankę, wymieszać z żółtkami i serem. Na półmisku żaroodpornym ułożyć warstwę szpinaku, posypać orzechami laskowymi, przykryć ubita śmietanką, wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać ok. 10 min. Podawać jako gorącą przekąskę lub dodatek do kotletów albo pieczeni.