Ekspresowa zupa z kalafiora. Kremowa i bardzo pożywna.
[caption id="attachment_198002" align="aligncenter" width="1000"] bowl of creamy cauliflower soup[/caption]składniki:
- 1 kalafior
- 1 cebula
- 2 średnie ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- 1 litr bulionu drobiowego
- 1/2 szklanki tartego sera grana padano
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
przyrządzanie:
Bulion przelewamy do garnka i zagotowujemy. Różyczki kalafiora odcinamy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
Kalafior i ziemniaki dodajemy do bulionu. Czosnek obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Cebulę kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek i podsmażamy czosnek i cebulę, aż się zeszklą. Dodajemy do gotującej się zupy. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut (aż warzywa zmiękną).
Zupę rozdrabniamy za pomocą blendera, aż powstanie gęsty krem. Do gorącej zupy dodajemy starty ser, mieszamy, aż ser się rozpuści. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.