Z pozoru proste danie, które nie wymaga wielu składników, ale jego smak potrafi zaskoczyć. Grillowana cukinia, odrobina czosnku i papryczki chilli i orzeszki piniowe, które dopełniają potrawę. Idealna propozycja na lekki obiad.
składniki:
- 200 g makaronu
- 5 mini cukini / ½ dużej cukinii
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- ½ ostrego chilli, drobno posiekanego
- skórka + sok z 1 małej cytryny
- garść świeżej mięty, posiekana
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki orzeszków piniowych
- sól, do smaku
- pieprz
przyrządzanie:
- Podgrzej patelnię grillową. Pokrój cukinię na plasterki od grubości około ½ cm. Możesz posmarować cukinię oliwą ale nie musisz. Ułóż plasterki cukini na rozgrzanej patelni. Grilluj przez kilka minut aż ładnie się przypieką z obu stron. Dopraw solą i pieprzem. Pokrój na mniejsze kawałki i odłóż na bok.
- Podgrzej dużą patelnię by podprażyć orzeszki piniowe.
- Ugotuj makaron al dente.
- Gdy gotujesz makaron, podgrzej 3 łyżki oliwy na patelni po orzeszkach. Dodaj czosnek i chili i delikatnie smaż na średnim ogniu, często mieszając by się nie przypaliły.
- Do oliwy z czosnkiem i chili dodaj odcedzony makaron. Dodaj sok i skórkę z cytryny. Pomieszaj. Dodaj kawałki grillowanej cukini by je podgrzać. Dopraw solą i pieprzem.