To bliskowschodnia sałatka z kaszą kuskus i masą zielonych warzyw. Pietruszka gra tu pierwsze skrzypce. Zamiast kuskusa można śmiało użyć kaszy bulgur. [caption id="attachment_218449" align="aligncenter" width="3264"] OLYMPUS DIGITAL CAMERA[/caption]
składniki:
- 150 g kuskus
- 160 ml wrzątku
- 1 mała cebula pokrojona w kosteczkę
- szczypta mielonego kuminu
- 40 g pistacji, podpiecz je na patelni, a potem posiekaj na drobno
- 90 ml oliwy z oliwek
- sól
- SKŁADNIKI ZIELONE:
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 zielona papryczka chili
- pęczek natki pietruszki
- garść kolendry
- mała garść estragonu
- mała garść koperku
- kilka listków mięty
przyrządzanie:
- Wsypać kuskus do dużej miski i zalać wrzątkiem. Zakryć miskę folią, odstawić na 12 minut.
- Cebulę podsmażyć na średnim ogniu, aż będzie brązowa i miękka. Dodać sól, kmin, dokładnie wymieszać. Ostawić do wystygnięcia.
- Zielone składniki drobniutko posiekać i razem z oliwą dodać do kuskusu. Dokładnie wymieszać.
- Dodać podsmażoną cebulkę, chili, pistacje. Wszystko raz jeszcze wymieszać.
- Podawać koniecznie w temperaturze pokojowej. Można przed podaniem posypać pokruszoną fetą.
- Sałatka to idealny dodatek do ryb, mięsa, albo konsumowania solo.