Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

TOP 10 bali sylwestrowych w Polsce – ranking najlepszych miejsc

TOP 10 bali sylwestrowych w Polsce – ranking najlepszych miejsc

Przepisy na Sylwestra – szybkie, efektowne i idealne na imprezę

Przepisy na Sylwestra – szybkie, efektowne i idealne na imprezę

Pizza na Sylwestra – 3 odsłony, które znikną ze stołu

Pizza na Sylwestra – 3 odsłony, które znikną ze stołu

Co jeść między Świętami a Sylwestrem? Lekkie przepisy i dieta przed Sylwestrem

Co jeść między Świętami a Sylwestrem? Lekkie przepisy i dieta przed Sylwestrem

Deser jabłkowo-cynamonowy w pucharkach jak szarlotka | świąteczny hit bez pieczenia

Deser jabłkowo-cynamonowy w pucharkach jak szarlotka | świąteczny hit bez pieczenia

Deser „choinkowy” – czekolada, pistacja i mascarpone | świąteczny hit bez pieczenia

Deser „choinkowy” – czekolada, pistacja i mascarpone | świąteczny hit bez pieczenia

Nowoczesne i Moody Dekoracje Kuchni na Święta 2025 – Kompletny Przewodnik dla Miłośników Designu

Nowoczesne i Moody Dekoracje Kuchni na Święta 2025 – Kompletny Przewodnik dla Miłośników Designu

Piernikowe Tiramisu w 10 minut

Piernikowe Tiramisu w 10 minut

Gorąca Czekolada Pomarańczowa

Gorąca Czekolada Pomarańczowa

Warstwowe tiramisu piernikowe czy mus czekoladowy z żurawiną ?  Gotowe w 15 minut.

Warstwowe tiramisu piernikowe czy mus czekoladowy z żurawiną ? Gotowe w 15 minut.

Karp Pieczony w Maśle i Ziołach

Karp Pieczony w Maśle i Ziołach

Tort Piernikowy z Karmelową Nutą – klasyk w nowoczesnej odsłonie

Tort Piernikowy z Karmelową Nutą – klasyk w nowoczesnej odsłonie

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

3 ciasta FIT idealne na Święta !

3 ciasta FIT idealne na Święta !

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Tamka 43 w tegorocznym Czerwonym Przewodniku Michelin „Main Cities of Europe 2013”

14 marca, w Paryżu zaprezentowano tegoroczne wydanie Czerwonego Przewodnika Michelin „Main Cities of Europe”. Wśród rekomendowanych przez inspektorów Michelin restauracji, jak co roku, znaleźć można najlepsze lokale z całej Europy. W tym ekskluzywnym gronie, już po raz drugi, znalazła się również warszawska restauracja Tamka 43. Czerwony Przewodnik Michelin Czerwony Przewodnik Michelin (fr. le guide rouge) to najstarszy oraz najbardziej prestiżowy przewodnik po najlepszych hotelach i restauracjach. Wydawnictwo pojawia się na rynku już od kilkudziesięciu lat i uznawane jest za najważniejszy przewodnik kulinarny na świecie. „Main Cities of Europe” tworzony jest co roku z myślą o podróżujących, którzy pragną odkrywać Europę poprzez najlepsze wizytówki kulinarne każdego z głównych miast kontynentu. O uwzględnieniu restauracji w przewodniku decydują inspektorzy smaku Michelin, którzy osobiście opiniują kandydatury podczas anonimowych wizyt. Dzięki temu czytelnicy Czerwonego Przewodnika mają pewność wiarygodności oceny każdego lokalu. W przewodniku „Main Cities of Europe” znajdują się bowiem jedynie najlepsze restauracje, w których poziom oferowanych usług zadowoli niezwykle surowych i wymagających inspektorów Michelin. Krytycy mogą również odznaczyć zakwalifikowane do przewodnika restauracje symbolami: kompletami sztućców (za wystrój, jakość obsługi oraz atmosferę lokalu), Bib Gourmand (za stosunek jakości do ceny) oraz Gwiazdkami Michelin (za walory smakowe potraw). Sama rekomendacja lokalu w Czerwonym Przewodniku Michelin jest dla każdej restauracji wielkim wyróżnieniem, poświadczającym o najwyższej jakości świadczonych w niej usług. Tamka 43 doceniona po raz kolejny Tegoroczne wydanie Czerwonego Przewodnika Michelin „Main Cities of Europe” rekomenduje w sumie ponad dwa tysiące najlepszych restauracji z czterdziestu czterech europejskich miast. Swoje miejsce w ekskluzywnym gronie znalazła m.in. warszawska restauracja Tamka 43, słynąca jako jedna z najlepszych w kraju. Lokal został również odznaczony trzema kompletami sztućców Michelin. Inspektorzy po raz kolejny docenili bowiem szczególnie wystrój, perfekcyjną obsługę oraz atmosferę panująca w lokalu. „Niezmiernie cieszy nas rekomendacja w tegorocznym Przewodniku. Jesteśmy zaszczyceni, że inspektorzy Michelin ponownie docenili restaurację Tamka 43. Komplet trzech sztućców, przyznany nam już po raz kolejny, jest dla nas potwierdzeniem, że obraliśmy dobrą drogę – od początku w Tamce stawiamy bowiem na jakość usług, dokładając wszelkich starań, by nasi goście poczuli się tu wyjątkowo. Z pewnością będziemy kontynuować nasze starania, by za rok również znaleźć się wśród restauracji rekomendowanych w najbardziej prestiżowym przewodniku kulinarnym na świecie.” – powiedział Paweł Kwiatkowski, właściciel restauracji Tamka 43. Gratulujemy sukcesu! DOSSIER: Tamka 43 to kawiarnia, wine bar i restauracja w jednym, która mieści się w modernistycznym budynku Narodowego Instytutu Fryderyka Chopina w Warszawie. Nowoczesna sceneria doskonale pasuje do serwowanej tam kuchni, która łączy tradycję z nowoczesnością. To zasługa szefa kuchni – Roberta Trzópka – pasjonata smaków na najwyższym poziomie, konesera poszukującego zarówno zaginionych smaków jak i innowacyjnych pomysłów na kuchnię, oparta przede wszystkim na lokalnych i sezonowych produktach, zwolennika gotowania w niskich temperaturach metodą sous-vide. Krótkie i przejrzyste menu, często zmieniana lista dań przygotowywanych z najlepszych polskich i europejskich produktów sezonowych to jego autorski pomysł.