Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Tarta gruszkowa z kremem

Tarta gruszkowa z budyniowym kremem. Pyszna osłoda, do kawki i herbaty idealna. 

składniki:
Ciasto: 250 g mąki krupczatki (ew. tortowej) 100 g masła 100 g cukru pudru 2 żółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: 1 szklanka kwaśnej śmietany 12 lub 18% 5 łyżek cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 1 jajo 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 3 duże gruszki

przyrządzanie:

Zaczynamy od ciasta. Masło kroimy w kawałki i z pozostałymi składnikami szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Ewentualnie można dodać łyżkę zimnej wody. Ciasto zawijamy w folię i chowamy na pół godziny do lodówki.

 

W tym czasie obieramy gruszki i przekrajamy je na ćwiartki. Z każdej ćwiartki wykrajamy gniazdo nasienne i kroimy ją na plasterki.

Wszystkie składniki nadzienia mieszamy na jednolitą masę.

Ciasto wyjmujemy z lodówki i podsypując mąką rozwałkowujemy. Wykładamy nim natłuszczoną formę do tarty lub tortownicę. Gdyby ciasto nieco się kruszyło, tak jak było to u mnie, można wgniatać kawałki w dno i boki, a potem ładnie uklepać. 🙂 Spód nakłuwamy widelcem i wykładamy na niego gruszki. Zalewamy je masą śmietanową.

Tartę pieczemy ok. 35 minut w 190 stopniach. Środek powinien być ścięty, a brzeg zarumieniony. Kroimy po ostudzeniu.