Tarta mocno czekoladowa, idealna dla wegan. Jednak z czystym sumieniem przekonujemy Was, że każdy zakocha się w niej bez pamięci.
składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1/4 szklanki zimnej wody
- 3/4 szklanki zimnego oleju kokosowego
- 400 g tofu
- 300 g gorzkiej czekolady
- 5 łyżek gorzkiego kakao
- 4 łyżki masła orzechowego
- 4 łyżki miodu
- 2 łyżki mleka roślinnego
przyrządzanie:
- Zaczynam od przygotowania spodu. Około 1 2/3 szklanki mąki łączę z masłem, krojąc masło tak długo aż połączy się z mąką – ja używam do tego pojemnika blendera albo bardzo dużego noża. Następnie w małej miseczce łączę pozostałą mąkę z wodą i dodaję do masła połączonego z mąką. Wyrabiam ciasto na gładką masę i wciskam je w palcami w dno tortownicy. Piekę w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 20 minut.
- W międzyczasie przygotowuję nadzienie. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, następnie łączę ją w dużej misce z resztą składników i blenduję na gładką masę.
- Nadzienie wlewam na ostudzony spód i wstawiam do lodówki na całą noc.