Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Gorąca Czekolada Pomarańczowa

Gorąca Czekolada Pomarańczowa

Warstwowe tiramisu piernikowe czy mus czekoladowy z żurawiną ?  Gotowe w 15 minut.

Warstwowe tiramisu piernikowe czy mus czekoladowy z żurawiną ? Gotowe w 15 minut.

Karp Pieczony w Maśle i Ziołach

Karp Pieczony w Maśle i Ziołach

Tort Piernikowy z Karmelową Nutą – klasyk w nowoczesnej odsłonie

Tort Piernikowy z Karmelową Nutą – klasyk w nowoczesnej odsłonie

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

3 ciasta FIT idealne na Święta !

3 ciasta FIT idealne na Święta !

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tarta morelowo-makowa

Pyszne ciasto, idealne na deser

składniki:
Ciasto serowe:

  • 100 g twarogu
  • 2 łyżki mleka
  • 4 łyżki oleju
  • jajo
  • 50 g cukru
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa morelowo- makowa:
  • 500 g moreli z puszki
  • 2 białka
  • 2 łyżki cukru
  • 200 g gotowej masy makowej
  • łyżka soku z cytryny
Kruszonka i dekoracja
  • 200 g mąki
  • 50 g mielonego maku
  • 50 g cukru
  • 60 g masła
  • cukier puder

przyrządzanie:

  • Tortownicę (śr. 26 cm) wysmarować masłem. Zmielony twaróg włożyć do dużej miski, wymieszać z mlekiem, olejem, jajem i cukrem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Połowę porcji dodać do masy serowej, wymieszać.
  • Dodać resztę mąki i zagnieść ciasto. Lekko rozwałkować je na stolnicy posypanej mąką, włożyć do tortownicy i wykleić brzegi.
  • Masa makowa: morele odcedzić, każdy owoc przekroić na pół. Białka ubić z cukrem pudrem na sztywna pianę.
  • 200 g gotowej masy makowej najpierw wymieszać z sokiem z cytryny, następnie delikatnie wymieszać z pianą z białek. Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni C.
  • Mąkę na kruszonkę przesiać do miski. Dodać 50 g zmielonego maku, cukier, oraz zimne, twarde masło pokrojone na kawałki.
  • Ze składników mikserem z końcówkami haczykami wyrobić grubą kruszonkę. można ją też wyrobnic palcami.
  • Masę makową wyłożyć na ciasto w formie, wygładzić. Na masie rozłożyć połówki moreli, wypukłą strona do góry.
  • Ciasto piec w piekarniku około 45 minut.