Pyszne ciasto, idealne na deser
składniki:
Ciasto serowe:
- 100 g twarogu
- 2 łyżki mleka
- 4 łyżki oleju
- jajo
- 50 g cukru
- 250 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 500 g moreli z puszki
- 2 białka
- 2 łyżki cukru
- 200 g gotowej masy makowej
- łyżka soku z cytryny
- 200 g mąki
- 50 g mielonego maku
- 50 g cukru
- 60 g masła
- cukier puder
przyrządzanie:
- Tortownicę (śr. 26 cm) wysmarować masłem. Zmielony twaróg włożyć do dużej miski, wymieszać z mlekiem, olejem, jajem i cukrem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Połowę porcji dodać do masy serowej, wymieszać.
- Dodać resztę mąki i zagnieść ciasto. Lekko rozwałkować je na stolnicy posypanej mąką, włożyć do tortownicy i wykleić brzegi.
- Masa makowa: morele odcedzić, każdy owoc przekroić na pół. Białka ubić z cukrem pudrem na sztywna pianę.
- 200 g gotowej masy makowej najpierw wymieszać z sokiem z cytryny, następnie delikatnie wymieszać z pianą z białek. Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni C.
- Mąkę na kruszonkę przesiać do miski. Dodać 50 g zmielonego maku, cukier, oraz zimne, twarde masło pokrojone na kawałki.
- Ze składników mikserem z końcówkami haczykami wyrobić grubą kruszonkę. można ją też wyrobnic palcami.
- Masę makową wyłożyć na ciasto w formie, wygładzić. Na masie rozłożyć połówki moreli, wypukłą strona do góry.
- Ciasto piec w piekarniku około 45 minut.