Krucha, rozpływająca się w ustach tarta z jabłkami znakomicie smakuje z aromatyczną kawą. Sprawdź nasz przepis!

składniki:
CIASTO
- 1 i ¼ szklanki mąki pszennej
- 2 i ½ łyżki cukru
- 125 g masła
- szczypta soli
- ¼ szklanki bardzo zimnej wody
- 5 średnich jabłek
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki masła (rozpuszczonego, ostudzonego)
- 5 łyżek cukru
- ½ łyżeczki cukru waniliowego
- ½ łyżeczki cynamonu w proszku
- 1 jajko (do posmarowania ciasta)
przyrządzanie:
- Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier, szczyptę soli, posiekane masło i lodowatą wodę. Wszystko dokładnie wyrabiamy na jednolite ciasto, po czym wkładamy do lodówki na około 40 – 60 minut.
- 5 łyżek cukru mieszamy z cynamonem i cukrem waniliowym. Myjemy jabłka, kroimy w połówki, a następnie w plastry. Posypujemy mieszanką cynamonu i cukrów.
- Ciasto rozwałkujemy i układamy w formie. Posypujemy mąką. Możemy dodatkowo posypać łyżeczką cukru, ale nie jest to konieczne. Dodajemy jabłka i zalewamy roztopionym masłem. Brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem.
- Pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 200 stopni.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













