Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Najciekawsze świąteczne wydarzenia w Polsce w grudniu 2025

Najciekawsze świąteczne wydarzenia w Polsce w grudniu 2025

Tort Pistacjowy z Białą Czekoladą (hit Świąt!)

Tort Pistacjowy z Białą Czekoladą (hit Świąt!)

Wilgotne Ciasto Czekoladowe z Żurawiną

Wilgotne Ciasto Czekoladowe z Żurawiną

Mini Serniczki z Musem Malinowym

Mini Serniczki z Musem Malinowym

Piernikowe Latte

Piernikowe Latte

Grzane Wino Korzenne

Grzane Wino Korzenne

Piernikowe Cupcakes z Kremem Waniliowym

Piernikowe Cupcakes z Kremem Waniliowym

Tartaletki z Karmelową Masą i Orzechami

Tartaletki z Karmelową Masą i Orzechami

Świąteczne Desery w Mini Wersji: Słodkości na Jeden Kęs

Świąteczne Desery w Mini Wersji: Słodkości na Jeden Kęs

Rozgrzewające Napoje na Grudzień: Co Pijemy Podczas Świąt?

Rozgrzewające Napoje na Grudzień: Co Pijemy Podczas Świąt?

Świąteczne Dekoracje Stołu w Stylu „Natural Glam”

Świąteczne Dekoracje Stołu w Stylu „Natural Glam”

Najmodniejsze Świąteczne Ciasta Roku: Pistacja, Mak i Czekolada

Najmodniejsze Świąteczne Ciasta Roku: Pistacja, Mak i Czekolada

Świąteczne Trendy w Kuchni 2024: Co Króluje w Grudniu?

Świąteczne Trendy w Kuchni 2024: Co Króluje w Grudniu?

Najlepsze Przepisy na Święta Bożego Narodzenia – Potrawy, Które Pokochasz Ty i Twoi Goście!

Najlepsze Przepisy na Święta Bożego Narodzenia – Potrawy, Które Pokochasz Ty i Twoi Goście!

Tarta z jabłkami

Krucha, rozpływająca się w ustach tarta z jabłkami znakomicie smakuje z aromatyczną kawą. Sprawdź nasz przepis!  pie-587384_640

składniki:
CIASTO

  • 1 i ¼ szklanki mąki pszennej
  • 2 i ½ łyżki cukru
  • 125 g masła
  • szczypta soli
  • ¼ szklanki bardzo zimnej wody
  NADZIENIE
  • 5 średnich jabłek
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki masła (rozpuszczonego, ostudzonego)
  • 5 łyżek cukru
  • ½ łyżeczki cukru waniliowego
  • ½ łyżeczki cynamonu w proszku
  • 1 jajko (do posmarowania ciasta)

przyrządzanie:

 

  • Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier, szczyptę soli, posiekane masło i lodowatą wodę. Wszystko dokładnie wyrabiamy na jednolite ciasto, po czym wkładamy do lodówki na około 40 – 60 minut.

 

  • 5 łyżek cukru mieszamy z cynamonem i cukrem waniliowym. Myjemy jabłka, kroimy w połówki, a następnie w plastry. Posypujemy mieszanką cynamonu i cukrów.

 

  • Ciasto rozwałkujemy i układamy w formie. Posypujemy mąką. Możemy dodatkowo posypać łyżeczką cukru, ale nie jest to konieczne. Dodajemy jabłka i zalewamy roztopionym masłem. Brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem.

 

  • Pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 200 stopni.