Krucha, rozpływająca się w ustach tarta z jabłkami znakomicie smakuje z aromatyczną kawą. Sprawdź nasz przepis!
składniki:
CIASTO
- 1 i ¼ szklanki mąki pszennej
- 2 i ½ łyżki cukru
- 125 g masła
- szczypta soli
- ¼ szklanki bardzo zimnej wody
- 5 średnich jabłek
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki masła (rozpuszczonego, ostudzonego)
- 5 łyżek cukru
- ½ łyżeczki cukru waniliowego
- ½ łyżeczki cynamonu w proszku
- 1 jajko (do posmarowania ciasta)
przyrządzanie:
- Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier, szczyptę soli, posiekane masło i lodowatą wodę. Wszystko dokładnie wyrabiamy na jednolite ciasto, po czym wkładamy do lodówki na około 40 – 60 minut.
- 5 łyżek cukru mieszamy z cynamonem i cukrem waniliowym. Myjemy jabłka, kroimy w połówki, a następnie w plastry. Posypujemy mieszanką cynamonu i cukrów.
- Ciasto rozwałkujemy i układamy w formie. Posypujemy mąką. Możemy dodatkowo posypać łyżeczką cukru, ale nie jest to konieczne. Dodajemy jabłka i zalewamy roztopionym masłem. Brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem.
- Pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 200 stopni.