Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Tort orzechowy z kremem czekoladowym

Ciasto orzechowe o zachwycającym wyglądzie. W przepisie podany jest również oryginalny sposób przyozdobienia tortu. Przygotowanie tego ciasta, zajmie Ci ok. półtorej godziny, ale nie pożałujesz poświęconego czasu!

Składniki na ciasto:

  • 8 jaj
  • 20 dag cukru pudru 
  • 25 dag orzechów włoskich (zmielonych) 
  • 3 łyżki bułki tartej 
  • Sok z jednej cytryny 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Żółtka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy orzechy, sok z cytryny, bułkę trata, proszek do pieczenia, mieszamy mikserem (masa jest bardzo gesta). Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli i dodajmy po łyżce do masy orzechowej. Na początku mieszamy energicznie, jak masa orzechowa stanie się rzadsza, mieszamy bardzo delikatnie, aby piana nie opadła. Pieczemy ok. 1 godz. W temp. 180 st. C. Zawsze sprawdzam patyczkiem, lepiej piec dłużej, bo ciasto jest wilgotne, ciężkie, więc na pewno go nie wysuszymy, a zyskamy pewność, ze będzie dopieczone i nie opadnie po wyjęciu z piekarnika.

Masa:

  • 2 serki Mascarpone (po 250g)
  • 6 łyżek Nutelli 
  • 250 ml ubitej kremówki

Mascarpone mieszmy z Nutellą, a nastepnie łączymy z ubitą śmietaną.
Ciasto orzechowe kroimy na 3 krążki, smarujemy kremem.

Ciasto na zdjęciu było pieczone w metalowej misce.

Aby uzyskać koszulkę z białej czekolady, załozoną na tort, robimy, co następuje:
Rozpuszczamy białą czekoladę w kapieli wodnej. Na metalową miskę (tę, w której piekłyśmy ciasto orzechowe) nakładamy folię spożywczą, a na folię nanosimy pędzlem białą czekoladę. Nakładamy kilka warstw, pozwalając każdej z nich dobrze zastygnąć. Następnie delikatnie zdejmujemy folię razem z czekoladą i odrywamy ją. Tort smarujemy z wierzchu masą, nakładamy koszulkę z białej czekolady, dociskamy…Dekorujemy bitą śmietaną.