Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Tortilla de patatas

Niezwykle proste i bardzo hiszpańskie danie. To tradycyjna tortilla przygotowana z ziemniaków i jajek.

food-1290636_960_720

składniki:

  • 4 jaja
  • 4–6 średnich ziemniaków
  • 1 cebula
  • oliwa z oliwek
  • sól

przyrządzanie:

Ziemniaki pokroić w plastry, cebulę posiekać. Na patelni podgrzać dużą ilość oliwy, wrzucić cebulę i lekko zeszklić. Następnie wrzucić plastry ziemniaków, powinny one być głęboko, choć nie całkowicie, zanurzone w oleju. Należy smażyć je, co kilka minut obracając, tak, aby zmiękły i nabrały złocistego koloru. Pod koniec smażenia posolić. Następnie ściągnąć patelnię z ognia, ziemniaki i cebulę odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku, a olej odlać do osobnego naczynia.

Jajka lekko ubić w misce, dołożyć do nich odsączone ziemniaki i cebulę, dodać odrobinę soli, a następnie delikatnie wymieszać. Odłożyć miskę na około 10–15 minut.

Na patelni mocno rozgrzać i równo rozprowadzić niewielką ilość oliwy (z tej na której wcześniej smażyły się ziemniaki i cebula). Wlać jajka z ziemniakami i cebulą. Smażyć na średnim płomieniu, uważając, żeby danie nie przywarło (w tym celu można delikatnie poruszać patelnią). Smażenie powinno trwać około 4–5 minut.

Nad patelnią ułożyć talerz. Szybko odwrócić patelnię tak, żeby tortilla ułożyła się na talerzu. Należy uważać, żeby danie się nie rozpadło. Następnie ponownie rozgrzać mocno i równo rozprowadzić odrobinę oleju na patelni. Umieścić na niej tortillę, surową stroną na dół. Smażyć przez kilka minut, aż do ścięcia się jajek.

ZOBACZ TEŻ: Suflet serowy