Galaktoboureko to tradycyjne ciasto greckie. Przyrządza się je z semoliny lub kaszy manny i cieniutkiego ciasta filo. Spróbujcie zrobić je sami w domu.
składniki:
- 7 żółtek
- 1,5 litra mleka
- 450 g cukru
- 250 g miałkiej mąki semolina
- otarta skórka z cytryny
- 1 łyżka masła
- 1 paczka cienkiego ciasta filo o dużych arkuszach
- 225 g płynnego masła do smarowania ciasta
przyrządzanie:
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















