Galaktoboureko to tradycyjne ciasto greckie. Przyrządza się je z semoliny lub kaszy manny i cieniutkiego ciasta filo. Spróbujcie zrobić je sami w domu.
składniki:
- 7 żółtek
- 1,5 litra mleka
- 450 g cukru
- 250 g miałkiej mąki semolina
- otarta skórka z cytryny
- 1 łyżka masła
- 1 paczka cienkiego ciasta filo o dużych arkuszach
- 225 g płynnego masła do smarowania ciasta
przyrządzanie:
- W dużym rondlu podgrzac mleko.
2. Do mleka dodac semolinę.
3.W misce utrzepac żóltka z cukrem na kogel-mogel.
4. Dodać do ubitych jajek ok.220 ml średnio gorącego mleka z semoliną.
5. Utrzepać i ponownie postawic na średnim ogniu. Dodać wanilię i 2 łyżki masła.Wymieszać i odstawić.
6. Wnętrze formy posmarowac płynnym masłem,wyścielic pierwszym arkuszem ciasta filo i smarowac je od razu płynnym masłem.
7. Nałożyć na to semolinę, na wierzch kolejną warstwę ciasta filo.
8. Piec przez 45 minut w temperaturze 220 stopni.