Każdy z nas zapewne jadł to pyszne ciasto, które wcale nie jest trudne do przygotowania
przepis z kuchni: polskiej
czas: 20 minut + 1 godzina chłodzenia ciasta i 55 minut pieczenia
liczba porcji: 10
składniki:
Ciasto:
2 żółtka
1 i 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
75 g masła
duża szczypta proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg potrójnie mielonego twarogu
5 średnich obranych i ugotowanych ziemniaków
2 szklanki cukru pudru
250 g masła
8 żółtek
5 białek
aromat waniliowy
3/4 szklanki rodzynek
2 łyżki mąki ziemniacznej
przyrządzanie:
Z podanych składników szybko zagnieść kruche ciasto: schłodzone masło posiekać nożem, połączyć z pozostałymi składnikami. Uformować z ciasta kulę, owinąć folią aluminiową i włożyć na godzinę do lodówki.
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać miękkie masło i nadal ucierać aż powstanie biała puszysta masa. Następnie dodać do niej ser połączony z przeciśniętymi przez praskę zimnymi ziemniakami. Dokładnie wymieszać, wlać aromat waniliowy. Na koniec dodać pianę ubitą z 5 białek i delikatnie wymieszać łyżką. Dorzucić wymieszane z mąką ziemniaczaną rodzynki.
Schłodzonym ciastem wylepić wyłożoną papierem do pieczenia prostokątną blachę, nakłuć w kilku miejscach widelcem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 minut. Na podpieczonym cieście rozprowadzić masę serową. Piec ok. 45 minut. Po upieczeniu pozostawić w piekarniku do ostygnięcia.