Strudel z jabłkami to bardzo popularne ciasto szczególnie w Austrii i Niemczech. Trochę podobne do naszej szarlotki, ale zupełnie inne. Musicie go spróbować.
składniki:
- 250g mąki pszennej typu 550
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1 łyżka miękkiego masła
- 1 łyżka octu
- 100ml mleka
- ok. 1,5kg jabłek
- 3 łyżki rumu
- 100g cukru
- 70g bułki tartej
- 50g masła
przyrządzanie:
- Mąkę wsypać do miski. Dodać jajko, sól, miękkie masło, ocet i lekko ciepłe mleko. Zagnieść ciasto. Kolejno przełożyć na blat posypany lekko mąką i zagniatać ciasto ok. 10min.
- Z ciasto uformować kulę. Obtoczyć ją w oleju i przełożyć do miski wysmarowanej olejem. Przykryć miskę ściereczką i pozostawić na 30min.
- W tym czasie przygotować nadzienie. Cukier wymieszać z rumem. Odstawić na bok.
- Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na jak najcieńsze plasterki. Jabłka wymieszać z cukrem i rumem.
- 200g masła roztopić.
- Po 30min. ciasto podzielić na pół.
- Ciasto posmarować cienko roztopionym masłem, używając pędzelka.
- Na cieście rozłożyć połowę bułki tartej, pozostawiając ok. 3cm odstęp od brzegów. Na bułkę wyłożyć połowę jabłek, uważając, aby jabłka były w miarę suche.
- Następnie zwinąć ciasto w roladę, wzdłuż dłuższego boku.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 min. w temperaturze 200°C.