Truskawki w syropie pozwalają nam zachować smak lata na dłużej. Są znakomitym dodatkiem do deserów, ale można nimi słodzić herbatę.
składniki: 
- Truskawki
- 1,5 l wody
- 700g cukru
- 4 łyżeczki kwasku cytrynowego
- 4 plastry cytryny
przyrządzanie:
- Truskawki wkładamy do słoików na ¾ wysokości.
- Cytrynę obieramy ze skórki i pozbywamy się pestek.
- Wodę podgrzewamy, dodajemy cukier i kwasek cytrynowy.
- Na truskawkach układamy plastry cytryny i zalewamy syropem.
- Pasteryzujemy przez 20 minut.
 
 
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














