
Pięknie wygląda, ale też wyśmienicie smakuje - lekka pianka z truskawkami, twarogiem i bitą śmietaną
czas: 20 minut + 3 godziny zastygania
liczba porcji: 14
składniki:
750 g truskawek
350 g potrójnie mielonego twarogu
100 g cukru
250 ml śmietanki 30 %
250 ml syropu truskawkowego
6 łyżek żelatyny
sok i starta skórka z cytryny
przyrządzanie:
Truskawki umyć, usunąc szypułki. Wybrać 1/3 najłądniejszych z nich. Pozostałe zmiksować z twarogiem, cukrem i syropem. Wymieszać z sokiem i startą skórką z cytryny. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej (ale nie wrzącej) wody. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Zelatynę i śmietanę dodać do masy, delikatnie wymieszać. Odłożone truskawki pokroić w plastry, dodać do masy, wymieszać. Podłużną formę lekko natłuścić, wlać masę. Wstawić do lodówki na 3 godziny. Gdy już dobrze stężeje, formę wstawić na chwilę do gorącej wody, potem przełożyć na półmisek. Podawać pokrojne w grube plastry.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













