Tydzień marchewkowy trwa! Mało kalorii, dużo minerałów, mnóstwo witaminy A, B1, B2, PP, KK. Marchewka króluje na naszych talerzach w tym tygodniu. Dorzucamy ją do zup, kremów, sosów, koktajli, ciastek, zapiekanek, dodatków. Tym razem mamy dla Was przepis na ciasto marchewkowe.
składniki:
- 1/2 kg startej marchewki i zblendowanej na bardzo drobno
- 5 średnich jaj
- 1 szklanka cukru drobnego do wypieków
- 16 g cukru waniliowego
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej do ciast
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka łyżek soku wyciśniętej z cytryny
- 50 g orzechów laskowych
przyrządzanie:
1. Jajka ubijamy. Dodajemy cukier, ale wciąż miksujemy.
2. Dodajemy olej.
3. Suche składniki łączymy ze sobą. Następnie z masą jajeczną.
3. Całość miksujemy na małych obrotach miksera.
4. Pieczemy przez 45 minut w temp. 180 stopni.