Obiad idealny. Podaj z ziemniaczkami i surówką, a cała rodzina będzie wniebowzięta!
składniki:
- 1 kg średnich udek sól
- 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka granulowanego czosnku
- przyprawa do kurczaka (można użyć gotowej, lub własnej mieszanki)
- pieprz
- papryka słodka i ostra wg uznania
- olej do smażenia
przyrządzanie:
- Mięso umyć, osuszyć, posolić. Do worka foliowego wsypać pozostałe składniki, wymieszać, włożyć udka, zawiązać worek i mocno potrząsać, by posypka wszędzie dotarła.
- Udka smażyć na rozgrzanym oleju po 3 min. z każdej strony. Po tym czasie przełożyć na blaszkę i piec w piekarniku ok 30- 40 min. (w zależności jak duże mamy porcje mięsa) w 190 st.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















