Obiad idealny. Podaj z ziemniaczkami i surówką, a cała rodzina będzie wniebowzięta!
składniki:
- 1 kg średnich udek sól
- 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka granulowanego czosnku
- przyprawa do kurczaka (można użyć gotowej, lub własnej mieszanki)
- pieprz
- papryka słodka i ostra wg uznania
- olej do smażenia
przyrządzanie:
- Mięso umyć, osuszyć, posolić. Do worka foliowego wsypać pozostałe składniki, wymieszać, włożyć udka, zawiązać worek i mocno potrząsać, by posypka wszędzie dotarła.
- Udka smażyć na rozgrzanym oleju po 3 min. z każdej strony. Po tym czasie przełożyć na blaszkę i piec w piekarniku ok 30- 40 min. (w zależności jak duże mamy porcje mięsa) w 190 st.