Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Uszka do barszczu

Wielu z nas nie wyobraża sobie barszczu wigilijnego bez uszek. Dla niektórych ta wigilijna potrawa wręcz traci smak bez małych pierożków. Jak wiadomo od lat, najlepsze uszka do barszczu to właśnie te domowe, własnoręcznie robione. 

eating-78221_1280

składniki:
Ciasto:

  • 300 g mąki
  • 1 szklanka gorącej wody
  • sól
  • łyżka oleju
  Farsz:
  • 10 dag suszonych grzybów (borowiki lub podgrzybki)
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • sól/pieprz

przyrządzanie:

  • Grzyby zalewamy zimną wodą i zostawiamy na noc.
  • Następnego dnia gotujemy około 20 minut, do momentu aż staną się miękkie (można gotować w tej samej wodzie, w której się moczyły).
  • Grzyby odsączamy i studzimy, gdy przestygną drobniutko kroimy.
  • Drobno posiekaną cebulkę szklimy na maśle, dodajemy grzyby, przyprawiamy solą i pieprzem, chwilę podsmażamy.
  • Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy sól i mieszamy.
  • Ciągle mieszając dodajemy ciepłą wodę, a potem olej.
  • Ciasto wyrabiamy rękoma do momentu aż będzie jedwabiste.
  • Odstawiamy w ciepłe miejsce, pod przykryciem na 15 minut.
  • Ciasto wałkujemy na placki, wykrajamy małe kółeczka (około 4 cm średnicy).
  • Na każdy z krążków nakładamy odrobinę farszu.
  • Zlepiamy brzegi tak jak na pierogi, następnie końcówki podnosimy do góry i razem sklejamy.
  • Gotujemy w osolonej wodzie, do momentu wypłynięcia.
  • Uszka są gotowe by od razu zalać je barszczem i podać gościom 🙂

 

Sprawdź też nasze inne przepisy na świąteczne potrawy!