Osobom aktywnym, kochającym odkrywanie nowych miejsc, kultur i smaków firma Podravka poleca Vegetę Mix do grilla. Nada ona oryginalny smak potrawom grillowanym zarówno podczas długich wypraw, jak i weekendowych wypadów nad jezioro lub w góry.
Trudno jest wyobrazić sobie poznawanie nowych zakątków kraju i świata bez kontaktu z produktami, które są dla nich najbardziej charakterystyczne. Czym byłby wyjazd nad jezioro bez zjedzenia pysznej świeżej ryby z grilla, wędrówka po lesie bez skosztowania aromatycznych grzybów, czy pobyt na chorwackim wybrzeżu bez odwiedzenia malowniczego targu i przyrządzenia świeżych krewetek z grilla. Poszukiwacze smaków doskonale wiedzą ile potraw można przygotować wykorzystując dobrodziejstwa jakie daje nam natura. Jednak cała tajemnica grillowej uczty tkwi w umiejętnym przyprawieniu tych smakołyków.
Wyśmienity finał kulinarnej podróży zagwarantuje nam Vegeta Mix do grilla. Ta starannie skomponowana mieszanka ziół, przypraw
i suszonych warzyw nadaje się zarówno do dań mięsnych, rybnych, jak i warzyw (np. cukinii), owoców (np. jabłko) czy grzybów (np. pieczarki). W skład Vegety Mix do grilla wchodzą: czosnek, kolendra, biała gorczyca, czerwona papryka, majeranek, gałka muszkatołowa, czarny pieprz, goździki, szałwia, rozmaryn, ziele angielskie, kardamon oraz suszona marchew i cebula.
Vegeta Mix do grilla sprawi, że zarówno chorwacka riba sa žara, meksykańskie zapiekane ziemniaki oraz orientalne skrzydełka kurczaka z grilla będą miały wyraźny, ziołowo-korzenny smak i aromat.
Do wyboru mamy dwa rodzaje opakowań Vegety Mix do grilla: 20-gramową torebkę w cenie ok. 1,20 zł oraz praktyczną i doskonałą podczas wypraw 100-gramową tubę ze szczelnym zamknięciem i wygodnym dozownikiem w cenie ok. 3,90 zł.
Poszukiwaczom kulinarnych przygód Podravka poleca:
Boczniaki z grilla
Składniki:
6 boczniaków
Vegeta Mix do grilla
10 dag tartego sera mozarella
6 pomidorów (bez skóry i pestek)
4 łyżki tartej bułki
oliwa
Ajvar
Sałatka:
2 pomidory
1 cebula dymka
koperek
2 łyżki oliwy
Vegeta Ziołowa
Sposób przygotowania:
Boczniaki umyć i wysuszyć. Grzyby panierować w oliwie doprawionej Vegetą Mix do grilla i tartej bułce. Odstawić na 20 minut w chłodne miejsce. Boczniaki smażyć na średnio rozgrzanym ruszcie 2 – 3 minuty
z każdej strony. Pod koniec grillowania jedną stronę posypać tartym serem, pomidorami pokrojonymi w kostkę i polać pastą warzywną Ajvar. Podawać z pieczonymi ziemniakami i dodatkiem masła koperkowego.
Sałatka. Pomidory pokroić w ósemki, koperek i cebulę dymkę wraz ze szczypiorkiem posiekać. Vegetę Ziołową wymieszać z oliwą. Polać sosem składniki sałatki i wymieszać.
Rada:
Boczniaków nie należy moczyć w wodzie, lecz myć pod bieżącą wodą, gdyż nasiąknięte tracą swój oryginalny smak.