Wielkimi krokami zbliżają się Walentynki, a skoro droga wiedzie przez żołądek do serca, naturalnym pomysłem jest przygotowanie czegoś wyjątkowego dla najbliższej osoby. Idealną propozycją będzie naked cake, czyli apetyczny tort, w którym warstwy ciasta przełożonego kremem pozbawione są lukrowej otoczki. Bogato zdobiony soczystymi owocami i otoczony elegancką gałązką rozmarynu wierzch tortu z pewnością zrobi wrażenie na naszej drugiej połówce.
składniki:
- śmietanka słodka 36% - 500 ml
- serek mascarpone – 500 g
- cukier puder – 6 łyżek
- laska wanilii – ½ sztuki
- świeże maliny – 300 g
- borówki amerykańskie – 300 g
- spody tortowe ciemne (np. od Dan Cake) – 3 sztuki
- gałązki rozmarynku (do dekoracji)
- cukier puder (do dekoracji)
- herbata earl grey – 1/2 filiżanka
- sok z połówki limonki
- sok z połówki pomarańczy
przyrządzanie:
Do miseczki wsypać cukier i dodać drobno posiekaną laskę wanilii. Śmietankę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier z wanilią. Do ubitej śmietanki doda
serek mascarpone i ponownie ubić do połączenia składników. Z ubitej śmietany odłożyć do osobnej miseczki 5 łyżki kremu do dekoracji. Do pozostałej części kremu dodać owoce zostawiając część do dekoracji. Spody tortowe dan cake nasączyć ponczem i przełożyć kremem z owocami. Boki tortu posmarować cienką warstwą odłożonej śmietany. Wierzch tortu udekorować owocami, gałązkami rozmarynku i obsypać dekoracyjnie cukrem pudrem. Tort schłodzić w lodówce ok. 2 godzin.
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem