Idealny obiad na jesień - syty, rozgrzewający i po prostu pyszny. Warzywny gulasz. Koniecznie podawajcie go z ziemniakami!
składniki:
-
czerwona fasola 200 g
-
cebule 2 szt.
-
czosnek 4 ząbki
-
marchewka 1 szt.
-
pomidory 4 szt.
-
pomidory z puszki
-
ketchup 2 łyżki
-
olej rzepakowydo smażenia
-
cukier do smaku
-
fasola 200 g
-
papryka czerwona100 g
przyrządzanie:
Przygotować wszystkie składniki potrzebne do przyrządzenia potrawy.
W dużym rondlu na rozgrzanym oleju podsmażyć cebule pokrojone w kostkę, czosnek (plasterki) i marchew (plasterki).
Podsmażone warzywa zalać bulionem warzywnym.
Gdy marchewka będzie miękka dodać ugotowaną już fasolę (może być też konserwowa), paprykę, którą wcześniej należy pokroić w paski i podsmażyć, pomidory świeże – pokrojone w kostkę, bez skóry i nasion – i pelati oraz ketchup. Całość zagotować i doprawić do smaku.
Podawać z ziemniakami.