Wegańskie burgery z marchewkowym kotlecikiem i chrupiącą bułeczką.
składniki:
- szklanka startej na małych oczach marchewki
- 3/4 szklanki białej fasoli
- 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka prażonych ziaren słonecznika
- malutka cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki papryki chilli w proszku
- 1/2 łyżeczki pietruszki suszonej
- sól i pieprz
- bułka do burgera i ulubione dodatki: sałata, rukola, szpinak, cebula, pomidor, ogórek, sos.
przyrządzanie:
- Fasolę, czosnek, cebulę, uprażone nasiona, oliwę zmiksuj na papkę.
- Dodaj marchewkę, przyprawy, kaszę, bułkę tartą i uformuj kotleciki.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30 minut.
- Podawaj w bułce, którą wcześniej włóż do piekarnika na około 2 minuty.