Świetna mieszanka smaków: słodkie bataty, cukinia i aromatyczne przyprawy. Danie idealne dla wegetarian i wegan.
składniki:
- – 1 łyżka oleju kokosowego
- – 1 duża cebula, drobno pokrojona,
- – 3 cm imbiru, startego lub bardzo drobno pokrojonego,
- – 2 ząbki czosnku, drobno pokrojonego,
- – 1 papryczka chilli, pokrojona,
- – 2 łyżki sosu sojowego,
- – 1 kg batatów
- – 400 ml mleka kokosowego w puszce,
- – cukinia
- -1 czerwona papryka, wyczyszczona i pokrojona,
- – garść kolendry
- – 1 limonka
- ugotowany ryż basmati
przyrządzanie:
- Rozgrzać olej kokosowy w dużym garnku na średnim ogniu. Gdy się rozpuści, dodać i podsmażyć cebulę z imbirem, czosnkiem i chilli przez 5 min. Dodać sos sojowy.
- Do garnka dodać pokrojone bataty, podsmażać przez 3-4 minut, od czasu do czasu przemieszać. Dodać puszkę mleka kokosowego. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 15 min na niewielkim ogniu pod przykryciem.
- Dodać paprykę i cukinię i gotować kolejne 5 min.
- Odstawić z ognia, dodać połowę liści kolendry i sok z limonki.
- W międzyczasie ugotować ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Gotowe curry z batatów podawać na ryżu. Ozdobić na wierzchu kolendrą i kawałkami limonki.