Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

TOP 10 bali sylwestrowych w Polsce – ranking najlepszych miejsc

TOP 10 bali sylwestrowych w Polsce – ranking najlepszych miejsc

Przepisy na Sylwestra – szybkie, efektowne i idealne na imprezę

Przepisy na Sylwestra – szybkie, efektowne i idealne na imprezę

Pizza na Sylwestra – 3 odsłony, które znikną ze stołu

Pizza na Sylwestra – 3 odsłony, które znikną ze stołu

Co jeść między Świętami a Sylwestrem? Lekkie przepisy i dieta przed Sylwestrem

Co jeść między Świętami a Sylwestrem? Lekkie przepisy i dieta przed Sylwestrem

Deser jabłkowo-cynamonowy w pucharkach jak szarlotka | świąteczny hit bez pieczenia

Deser jabłkowo-cynamonowy w pucharkach jak szarlotka | świąteczny hit bez pieczenia

Deser „choinkowy” – czekolada, pistacja i mascarpone | świąteczny hit bez pieczenia

Deser „choinkowy” – czekolada, pistacja i mascarpone | świąteczny hit bez pieczenia

Nowoczesne i Moody Dekoracje Kuchni na Święta 2025 – Kompletny Przewodnik dla Miłośników Designu

Nowoczesne i Moody Dekoracje Kuchni na Święta 2025 – Kompletny Przewodnik dla Miłośników Designu

Piernikowe Tiramisu w 10 minut

Piernikowe Tiramisu w 10 minut

Gorąca Czekolada Pomarańczowa

Gorąca Czekolada Pomarańczowa

Warstwowe tiramisu piernikowe czy mus czekoladowy z żurawiną ?  Gotowe w 15 minut.

Warstwowe tiramisu piernikowe czy mus czekoladowy z żurawiną ? Gotowe w 15 minut.

Karp Pieczony w Maśle i Ziołach

Karp Pieczony w Maśle i Ziołach

Tort Piernikowy z Karmelową Nutą – klasyk w nowoczesnej odsłonie

Tort Piernikowy z Karmelową Nutą – klasyk w nowoczesnej odsłonie

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

3 ciasta FIT idealne na Święta !

3 ciasta FIT idealne na Święta !

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Wegańskie curry z batatami, cukinią i mlekiem kokosowym

Świetna mieszanka smaków: słodkie bataty, cukinia i aromatyczne przyprawy. Danie idealne dla wegetarian i wegan. 

curry-1819752_960_720

składniki:

  • – 1 łyżka oleju kokosowego
  • – 1 duża cebula, drobno pokrojona,
  • – 3 cm imbiru, startego lub bardzo drobno pokrojonego,
  • – 2 ząbki czosnku, drobno pokrojonego,
  • – 1 papryczka chilli, pokrojona,
  • – 2 łyżki sosu sojowego,
  • – 1 kg batatów
  • – 400 ml mleka kokosowego w puszce,
  • – cukinia
  • -1 czerwona papryka, wyczyszczona i pokrojona,
  • – garść kolendry
  • – 1 limonka
  • ugotowany ryż basmati

przyrządzanie:

  1. Rozgrzać olej kokosowy w dużym garnku na średnim ogniu. Gdy się rozpuści, dodać i podsmażyć cebulę z imbirem, czosnkiem i chilli przez 5 min. Dodać sos sojowy.
  2. Do garnka dodać pokrojone bataty, podsmażać przez 3-4 minut, od czasu do czasu przemieszać. Dodać puszkę mleka kokosowego. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 15 min na niewielkim ogniu pod przykryciem.
  3. Dodać paprykę i cukinię i gotować kolejne 5 min.
  4. Odstawić z ognia, dodać połowę liści kolendry i sok z limonki.
  5. W międzyczasie ugotować ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  6. Gotowe curry z batatów podawać na ryżu. Ozdobić na wierzchu kolendrą i kawałkami limonki.

ZOBACZ TEŻ: Suflet serowy