Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Wegetariański pasztet z kaszy jaglanej, gryczanej i soczewicy

Wegetariański przepis na pasztet z kaszy jaglanej, gryczanej i zielonej soczewicy. Bardzo smaczny. Zachęcamy do wypróbowania!   

składniki:
pół szklanki kaszy jaglanej pół szklanki kaszy gryczanej 1 szklanka zielonej soczewicy 3 marchewki 2 cebule 4 łyżki oleju 1 kostka warzywna 2 liście laurowe kilka kuleczek ziela angielskiego 3 ząbki czosnku 2 jajka 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 4 łyżki otrąb 5 łyżek ziaren słonecznika 3 łyżki siemienia lnianego 3 łyżki sezamu

przyrządzanie:

  • Obie kasze i soczewicę dokładnie płuczemy pod zimną wodą. Przelewamy wrzątkiem.
  • Przekładamy do sporego garnka, zalewamy wodą do przykrycia składników.
  • Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, czosnek i kostkę jeśli używamy.
  • Gotujemy do miękkości czyli około 25 minut. Odcedzamy, usuwamy liście laurowe i ziele angielskie.
  • Obieramy marchewkę i trzemy na drobnych oczkach tarki, cebulę drobno siekamy.
  • Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebule, dodajemy marchewkę, smażymy około 3 minut.
  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  • Formę wyścielamy papierem do pieczenia.
  • Obie kasze i soczewicę mielimy w robocie kuchennym na gładką masę. Dodajemy usmażoną marchewkę i cebulę oraz wszystkie pestki, nasiona, otręby, wszystkie przyprawy i jajka.
  • Dokładnie wszystko mieszamy, doprawiamy do smaku.
  • Przekładamy do foremki, wygładzamy.
  • Pieczemy ok. 60 minut, do suchego patyczka. Zostawiamy w foremce do całkowitego ostudzenia.