Wegetariańska wersja gołąbków - z kaszą gryczaną i pieczarkami.
składniki:
* 2 średnie kapusty włoskie
* 400 g kaszy gryczanej
* 1 kg cebuli białej, żółtej lub czerwonej
* 500 g pieczarek
* sól
* czarny pieprz
przyrządzanie:
1. Z kapusty wycinam twardy głąb i nacinam liście u podstawy. Zanurzam główkę na kilka minut w garnku z gotującą się wodą. Wyjmuję na talerz i zdejmuję miękkie wierzchnie liście. Wkładam kapustę ponownie do wody i tak postępuję do czasu, aż będę miała odpowiednią ilość liści.
2. Na maśle lub oleju smażę na złoto drobno poszatkowane cebule oraz pieczarki.
3. Na 1 miarkę kaszy borę 2 miarki wywaru, jeśli zabraknie dolewam wodę. Kaszę solę, dodaję odrobione oliwy i gotuję aż się wypraży.
4. W misce mieszam kaszę gryczaną, fasolę, grzyby z cebulą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
5. Na liście nakładam niedużą ilość farszu i zwijam gołąbki. Na dnie garnka umieszczam dwa liście kapusty, a na nich ciasno układam gołąbki. Zalewam wodą, tak mniej więcej do ½ wysokości garnka. Dusimy.
6. Polewamy sosem pomidorowym.